divendres, 7 de maig del 2010

Anem de festa?

Ah les festes. Molta gent veu a les festes del poble la imatge que dona als seus veïns la localitat. Tal volta seria el moment de plantejar-se quina es aquesta imatge.

Es clar que l´acte que mes gent reuneix es el bou. Es així i esta dins la nostra pròpia cultura majoritària. Es un argument irrefutable, ara be, no es un acte diga'm multitudinari de hores, ja que te unes connotacions molt precises. Si vos fixeu, la majoria de public es concentra a dos parts de la festa nomes, a 'la prova' i a 'l´embolada'. En aquests moments es quant el public es concentra a la plaça, moments després de tots dos actes pots veure rius de gent abandonant la plaça, i anant cap a on? Pot ser seria possible la idea, no tant agosarada com realista, de mantindre una programació paral·lela als actes taurins. Tan difícil seria entendre que una orquestra iniciara la seua actuació moments després de la primera embolada de la nit, i que fera coincidir els descansos amb els moments de les altres embolades? Així es mantindria certa activitat durant els moments de entre actes, quan la plaça, francament, es mes buida que viva. Qui diu orquestra diu qualsevol acte de qualitat. Altre punt seria la ubicació del 'casal del vi' a una situació mes propera a la festa, donant servici i al mateix temps enriquint el seu ambient de l´assistència als actes taurins. Qualsevol localització propera al recorregut tancat dels bous seria mes eficient i festiva que l´actual, i mes beneficiosa per als comerciants.

Això em du a reflexionar sobre altre acte, els balls. Segurament eu visitat altres localitats en festes, i si es així, podeu recordar on es situen les actuacions musicals? Sempre es situen prop de la festa, no lluny del centre, o casi sempre, la qual cosa implica a la població dins la festa. A Betxí no, les actuacions musicals, 'discomobils' i orquestres estan arraconades al frontó municipal per decret. Tal volta als seus inicis no ni havia veïns que es queixaren, però hui en dia si ni han, i tenen el dret de queixar-se per nou dies seguits de sorolls fins la matinada. Tal volta una solució, per a poder respectar tant els que volen festa com els que volen descans seria descentralitzar aquest actes, sempre que el temps siga bo. Podria fer-se ball, generalitzant, a la plaça major els dies sense bous, o al gran espai que ni ha davant la 'cambra agrària', tallant el carrer, o prop del poliesportiu, o a qualsevol avinguda o parc amb el espai necessari, ja que son actes als quals no es paga. Els crítics diran que no es pot tallar un carrer principal del poble, que molestaries veïns...jo els responc que veïns es molesten eu fages on eu fages, a no ser que vulgues fer-lo fora del poble, però soc contrari a aquesta mesura, ja que mataria la festa i seria un perill per a la integritat de la gent. Pel que fa a tallar carrers, francament, si València, Borriana, Castelló i altres grans ciutats tallen el seu centre i molts carrers i vies, amb molt mes trafic del que mai tindrà el nostre poble, no veig per que no es pot fer a Betxí, mes encara quan es talla per altres actes i en forma molt mes massiva.

L´assistència als actes també es un punt important. Els actes de teatre a festes i els espectacles d´aquest tipus tenen una assistència molt gran, sobretot amb artistes que atrauen molt de public. Lamentablement l´aforament del auditori es insuficient en la majoria de casos per a cobrir aquesta demanda d´assistència, però per el fet de que siga al aire lliure, o a un recinte de major capacitat, no deu decaure la qualitat del soroll ni del escenari, tal i com ha passat en alguna ocasió. Els responsables de les festes deuen acceptar el seu repte, i no dedicar els seus esforços nomes a un acte, ja que totes les activitats son responsabilitat seua, deu ser alerta de qualsevol imprevist, i no excusar-se, ja que per això si el màxim responsable esta ocupat, deu haver un equip o ajudant preparat, ja que es la seua responsabilitat.

Altre punt, important també, es la participació ciutadana en les festes. El nostre poble viu una situació molt estranya en este aspecte, sa passat a negar qualsevol tipus de permís per a actes que vingueren des de qualsevol penya, a deixar que el acte central d´un dia important com es el primer dissabte depenga de l´organització d´una penya. Tenint en compte que no ha sigut aquesta iniciativa per voluntat pròpia, si no per la greu situació econòmica de la localitat, tal volta seria el moment, aprofitant-se, d´anar un poc mes enllà. Les penyes, a la manera de l´associació de cadafals (aquest seria un bon punt d´inici) deurien ser organitzades en un òrgan consultiu, sense poder de decisió, i democràtic, amb un vot per penya. Aquesta junta ajudaria els responsables d´organitzar-les a cobrir els gustos majoritaris del poble, i també donara veu a les iniciatives minoritàries, per gaudir d´un lloc al programa de festes. Teatres, actuacions musicals, orquestres, dies de bous, iniciatives esportives...qualsevol idea que sortira d´aquest òrgan no tindria per que ser duta a terme, però com a mínim s´enriquiria unes festes que son mes que bou i ball. No vull restar-li importància, però ni ha festa mes enllà d´aquestes dos activitats. Aquesta 'Junta de festes' tindria reunions que finalitzarien en prou temps, diga'm finals de febrer, per tant de fer un esborranys de programació que quedaria en mans dels responsables per a la seua realització en tot allò que siguera realitzable. Ja que son les festes del poble, que el poble done la seua opinió del que vol.

Son nomes algunes idees, no estan totes, però serien tantes en aquest aspecte que seria un text molt llarg, queda parlar de la qualitat de les orquestres, de les 'discomobils', del nombre de bous i de qui els paga, de l´assegurança d´aquests actes, dels teatres, de les festes de disfresses, dels pasacarrers infantils, dels actes religiosos, de quines son les festes del poble, que per a mi no son tan sols les de setembre...tantes coses que donaria per a un altre text. Espere les vostres idees i comentaris, ja que son les nostres festes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada