diumenge, 4 d’abril del 2010

Sobre la Transbetxí, les festes i la gent.

Quants de vosaltres eu assistit a pobles del voltant, per tota la provincià i el País Valencià, a una festa típica de la localitat que visiteu? Dies de diversió local, on no tan sols ni ha actes pensats per a la població del mateix lloc, si no també es dedica imaginació a atraure visitants. Es una forma de no tan sols donar a conèixer el poble, si no de aconseguir un prestigi que sempre es positiu per a qualsevol activitat, tanmateix que es una forma de crear ingressos per al comerç local.

No es el nostre poble un lloc alie a aquesta mena de festivitats. Ara mateix en pocs dies tindrem una que podria ven be assolir aquesta funció, i no seria la única. Es tracta aquesta de una activitat mig lúdica, mig esportiva, que també atrau a molts visitants de fora, però que en tots els anys que du realitz anse no deixa de vores des de un enfocament amateur, sense la projecció local que deuria assolir, la TransBetxí. Conste per davant que la meua critica no va cap ni contra la organització de la prova, que fa un treball admirable, si no cap a la forma de preparar el cap de setmana per tot lo que refereix al poble de Betxí i als seus responsables.

Tal volta el meu plantejament no siga compartit per la majoria de la gent, però des de la meua perspectiva,qualsevol activitat que reunís a la gran majoria del poble en un ambient lúdic, forma part de les festes del poble, i com a tals entenc Festes de Setembre, Festes d'Agost, Sant Antoni, Carnestoltes o Cap d´Any, i la ja anomenada TransBetxí. Tal volta siga per que quan assistisc a les celebracions de aquestes dates o similars en altres pobles, dins la nostra provincià sense anar mes lluny, si encontre que dites festivitats, amb mes o menys pressupost i amb mes o menys imaginació e implicació tenen la consideració de festes del poble. I no son una obligació que es soluciona amb mes o menys improvisació, si no que la regidoria encarregada d'aquestes funcions a qualsevol lloc s´encarrega de crear una programació de qualitat, que no esta renyida amb els cost de la mateixa, ja que es mes una qüestió d`implicació i coneixements.

Molts serien els exemples que vindrien al cap, no tan sols al meu, i moltes les idees que sorgirien de la ment de la gent del nostre poble respecte a com millorar aquests actes, ja que festes no son tan sols la tercera setmana de setembre, però en aquesta ocasió nomes em centraré a la TransBetxí.

Es la TransBetxí un acte que dura per al public un cap de setmana, no així per als participants. Un cap de setmana al qual no tan sols la gent de Betxí, si no de les rodalies visita tant el centre de la nostra localitat com el seu terme. Els camins rurals, dels quals no comentaré el estat de conservació, es veuen així massificats i amb un gran pas de vehicles, saturant les places de aparcament i generant un gran risc per als visitants. No s'acoten zones de aparcament que permeta el accés a la proba, ni es regula el pas de vehicles, lo que convertís el terme de Betxí en una especie de jungla on cadascun deu solventar-se per tornar sencer tant ell com els seus vehicles. Tal volta per a eixos dies es podria habilitar alguna mena de transport public, amb una tarifa acceptable, al estil de com es fa en altres llocs mes petits amb festes típiques, i així reduir tota la problemàtica del transport. El condicionament de les zones per on pasará la proba també deuria ser una obligació en els temps en els que estem, dotant-les tant de recol·lectors per les escombraries com de sanitaris, per que la gent te necessitats, i si a altres festes eu veiem, en casetes mòbils per exemple a Magdalena, es que el nostre poble no seu pot permitir?

Per altra banda, la gent que acudís a la proba deuria poder gaudir d´una serie de activitats mes o menys temàtiques, que a les hores d´esplai poguera entretindre'ls, creant una especie de parc on poder sentir de prop la peculiaritat de la festa, poder menjar o beure amb tranquil·litat i on els comerços locals pogueren oferir els seus productes per al public, incloent bars i restaurants interessats, naturalment el beneficiats mes nombrosos.

Per altra banda, a qualsevol poble, per xicotet que siga, en un dia assenyalat com deuríem considerar el segon cap de setmana de pasqua, es manté una serie de activitats culturals i de oci per tal de entretindre als assistents, convertint la assistència a la proba en un dia de esplai que continua una volta finalitzada la proba com a tal. Una idea per exemple seria la realització d´un sopar de popular on els participantss i el public compartira taula i conversa. Podria ser gratuït per als participants i amb un preu raonable per a la resta, i finalitzaria amb algun tipus de actuació musical, que creara un ambient de festa típic de la nostra cultura, com seria una orquestra per exemple. Tot açò ajudaria a crear una activitat mes atractiva i a potenciar la imatge del poble, a mes de generar ingressos per al comerç local.

Son aquestes les meues idees, que per suposat no espere que agraden a tots, però que les pose damunt la taula per a poder tots sumar i millorar la situació. Per contra, la realitat del dia de hui es un acte que es fa d´aquelles maneres, amb una organització que fa un treball admirable amb la ajuda que obté per a no perdre aquesta tradició recent però estimada, i que cada grup d´amics viu de forma aïllada, i on molts cops fins i tot es dubta de la seua realització per falta d´implicació i per una gran improvisació. Si dus convidats de fora, ja pots encomanar-te a Deu per que no li faja falta un bany, per que en eixe cas gaudira de la tradició local de pisar al canto, darrere un cotxe o al camp ( gran avanç en ple segle XXI), i on per acudir a presenciar les probes gastaràs mes temps aparcant el cotxe, sempre de forma miraculosa i amb molta sort i risc ( i ni ha que aplaudir que amb tan civisme la gent del poble du el cotxe ple en aquestes cites) i on no ha passat cap desgracia major per causa de la sort, no per la previsió (i hem referisc al public, no a la prova).

Tal volta deuria cambiar-se la mentalitat de que nomes son festes a setembre, per que amb eixe punt de vista, de nomes una setmana ( i a vegades quina setmana mes 'bona' ens oferissen) tal volta no faja falta una regidoria ni un pressupost tan gran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada